Sağlığımızın devamı için gereken en önemli unsurlardan biri, iyi bir kan dolaşımıdır.
Sağlıklı bir kan akışı, hayati fonksiyonların sürdürülebilmesi için son derece önemlidir. Bunun nedeni, sağlığımız için ihtiyaç duyduğumuz her şeyin vücudumuzdaki ilgili bölgelere kan ile taşınmasıdır.
Dolaşım sistemi, bütün organları ve dokuları gece gündüz beslemekle görevlidir. Bir yetişkinin kalbi, dakikada ortalama yetmiş kez atar ki bu da günde 100.800 kalp atışı demektir. Yaklaşık yetmiş yıllık bir yaşam süresince ortalama kalp atışı sayısı 2.5 Milyar'ı bulmaktadır. Kalp kası, vasküler sistem aracılığıyla günde 7.000 litre yılda 2,5 Milyon litreden fazla kan pompalar. Fiziksel ya da zihinsel gerginlik ve yük ile birlikte, bu miktar kısa bir sürede iki katına çıkabilir. Özetlemek gerekirse; kalp, bizlere uzun bir hizmet süresi ve düşük tüketim ile birlikte mümkün olan en yüksek performansı sunar. Kronik hastalıkların ortaya çıkmasında en sık görülen benzerlik, bozulmuş bir kan dolaşımıdır. Kötü bir kan dolaşımı söz konusu olduğunda, vücudun pek çok bölgesi, başta oksijen ve enerji üretimi için kullanılan besinler olmak üzere yaşamsal bileşenlerden mahrum kalır.
Başlangıçta, hücrelerin, dokuların ve organların fonksiyon kapasitesi düşer. Kan dolaşımı bozukluklarının uzun süre iyileştirilemediği ve devam ettiği durumlar tehlikeli, hatta bazen ölümcül olabilmektedir. Bu noktada, maalesef oldukça sık görülen felci örnek olarak gösterebiliriz.